Hva er krenkelse?
Hvis en følger med i nyhetsbildet får en til tider inntrykk av at det har gått sport i å føle seg krenket. På et personlig plan brukes oftest utrykket fornærmet, men en person kan også føle seg krenket, til og med æreskrenket. Når det gjelder store grupper av mennesker, og særlig når noen snakker på vegne av andre benyttes oftest utrykket krenket.
Dette blogginnlegget handler om mennesker eller gruppe av mennesker som føler seg krenket basert på ytringer og meninger , dvs ikke krenket basert på vold.
Hva betyr det i denne sammenheng å føle seg krenket?
Hovedproblemet med krenkelse er at det er opp til den som blir krenket å definere hva krenkelse er, det finnes med andre ord ingen objektiv definisjon. Men, før jeg går i dybden på hvor en krenket følesen egentlig kommer fra skal vi se litt nærmere på hva noen eksperter mener om krenkelse.
- Berit Thorbjørnsrud, religionsforsker og førsteamanuensis ved UIO
- "En krenkelse handler om at det er noen som devaluerer deg som menneske og som gjør det vanskelig å forsvare seg." - Jostein Gripsrud, professor i informasjons- og medievitenskap ved UIB
"Det er følelsen av at noen tråkker på ens egen ære, eller fornærmer noe man selv holder for viktig, eller at verdier en tror på, ikke blir tatt på alvor av andre" -
Jonas Jakobsen, universitetslektor i filosofi ved UiT
- "En krenkelse er en opplevelse av urettferdighet som er relatert til vår identitet og våre moralske følelser, ikke primært til fysisk skade." - Evelin Gerda Lindner, doktor i medisin og psykologi, UIO
- "Det er en følelse du får når du forventer å bli respektert, men ikke blir respektert."
- Kathinka Frøystad, sosialantropolog, IKOS, UIO
- "En krenkelse er en opplevelse av å få ens innerste vesen tråkket på. Det er en følelse av å bli latterliggjort, ikke primært for det man gjør eller mener, men for det man er og det man holder for sant og verdifullt i livet"
Vi ønsker selvfølgelig ikke at noen skal oppleve dette, og vi tar derfor grep. For en tid tilbake uttrykte vår statsminister Erna Solberg følgende: - "I Norge står ytringsfriheten sterkt og det skal vi hegne om. Samtidig skal den enkeltes rett til ikke å utsettes for ytringer som oppleves krenkende og er sårende beskyttes».
Det høres fint og flott ut, men hva vi opplever som krenkende er subjektivt, individuelt og veldig uforutsigbart. Vi kan alltids lage noen 'regler', men det vil ikke løse kjernen i problemet.
Hvis vi tror som religionsforsker Berit Thorbjørnsrud påstår, at en krenkelse kan devaluerer deg som menneske kan det være lurt å ta grep. Men, en krenkelse kan ALDRI devaluere deg som menneske, men du kan ha noen tanker om at en krenkelse har devaluert deg. Husk følgende: Det er ingen verdens ting galt med deg.
En av de største illusjonene i våre liv er at vi tror vi lever fra utsiden og inn. - "Han sa, det skjedde, det fikk meg til å føle". Ja, det virker som vi lever fra utsiden og inn, det ser slik ut og de fleste tro det er slik, men det blir ikke noe mer sant av den grunn. En krenkelse utenfra kan ALDRI devaluere deg. Du lever 100% fra innsiden og ut.
Følelsen av krenkelse, hvor kommer den vonde følelsen fra? Det ser ut som om den kommer fra de som har ytret som på tvers av dine verdier, men det blir ikke noe mer sant av den grunn.
Krenket eller fornærmet av dette blogginnlegget?, ta en titt på "I was offenden" av Steve Huges.
Roger Kvaløy