Valgest kval
Står du ovenfor et valg, men klarer ikke å bestemme deg? Vit at du ikke er alene om det, vi mennesker tar små og store valg hele tiden. Noen valg er mens andre valg er vanskelige. Det rare er også at noen valg kan virke enkle, men 'plutselig' bli vanskelig å ta, eller motsatt. Hva kommer alt dette av? og hvordan kan jeg bli 'flinkere' til å ta valg?
Strengt tatt så velger du også når du ikke velger :
- Det å ikke velge er også et valg, som også har konsekvenser
Fokuset er som regel ensidig på det nye, det som eventuelt skal bli anderledes. Det være seg ny jobb, ny retning, flytte, gå ut av et forhold osv. Vi har et ønske om kontrollere fremtiden, vite alle konsekvenser av det valget vi tar. Glem det!, du kan ha noe antagelser, men som regel blir det vill gjetting. Problemet er også at mange går inn i en 'worst case scenario' på det nye, og det virker skummelt, hva om det ikke går bra?. Men, det du står i nå, er kanskje heller ikke bra, det oppleves iallefall ikke bar. Hvis du ikke foretar det nye valget så forblir du jo i dagens 'worst case scenario'. Sånn sett kan du like godt hoppe i et nytt 'worst case scenario'.
Du bør stille deg to spørsmål
- Hva skjer HVIS jeg tar valget?
- Hva skjer HVIS jeg IKKE tar valget?
Spørsmål 1 er det aller vanskligste, strengt tatt umulig, iallfall det å få fullstendig oversikt, men du kan jo gjerne gjette. Spørsmål 2 har du allerede svar på, men det kan være en god ide å gå gjennom det scenaret også.
Nedfor har jeg listet opp 10 kjente problemstillinger når du står ovenfor et valg, og mine betrakninger som forhåpentligvis kan hjelpe deg på veien. Men, noen ganger kan det være en ide først å stille seg spørsmålet, - Hva er grunnen til at jeg vil ha endring? Her kommer vi som regel opp med en rekke forklaringer, men i bunn og grunn handler det om å komme seg fra en tilstand en ikke liker til en tilstand en liker.
Hvis DU tror du må velge noe nytt fordi det er noe galt med deg og dine tidligere, vit da at det ikke er noe galt med deg.
1. Det er umulig å velge, det er helt likt.
Hvis noe kommer til meg og ikke klarer å velge, de sier det står helt likt. Da tar jeg frem et kronestykke og sier - "Hvis det står helt likt, da kan vi jo bare kaste krone og mynt". Som regel vil de ikke det, og det er det sikkreste tegnet på at de egentlig har foretatt valget, men vil bare ha bekreftelse på at de har tatt det riktige valget.
2. Tenk om jeg angrer
Som regel anger på de valg vi ikke ikke tok. Jeg sier ofte - "Svar uten å tenke, bare på ren innskytelse - Hvis jeg foretar valget, tror jeg at jeg kommer til å angre?" De fleste svarer nei på dette spørsmålet, og det er også et tenkt på at en egentlig har bestem seg. De fleste mener de kommer til å angre hvis de IKKE foretar valget. Som regel er vi bekymret, hva om hvis om dersom osv, og vi går inn i bekymringens kunst.
3. Redsel for å velge feil, redd for ikke å velge riktig.
Vi mennesker tror ofte det er kun et riktig valg, en riktig retning, men det kan være mange riktige valg, enten mange veier til samme mål, men sannsynligvis flere enn et riktig mål. Sett deg gjerne mål, men glem alle S.M.A.R.T.E mål. Vi vil gjerne velge det beste, men søken etter det beste valget (som oftest forblir ren gjetning) fører til at vi mange ganger lar være å velge. Husk da, at det å ikke velge også har konsekvenser. Vit også at du egentlig ikke er redd for det du er redd for.
4. Fokuser på HVORFOR, og ikke HVA og HVORDAN
Som regel ligger fokuset på HVA skal jeg gjøre, deretter på HVORDAN en skal få det til. Still deg heller spørsmålet HVORFOR. Du trenger ikke har et godt svar, men du bare vet det. HVORDAN og HVA vil komme av seg selv, men da må du stole på å stå i det ukjente. Det finnes mange riktige HVA'er og HVORDAN'er, men kjenner du ditt HVORFOR så vil du komme i den berømte i flyten.
5. Ta dine valg når du er i en god sinnstilstand"
Din sinnstilstand varierer hele tiden, noen dager er du på topp og alt er bra, du har oversikt. Andre ganger er du nede og ser ikke klart. Når du er nede så la være å ta beslutninger. Her har du kun observasjonsrett. Hvis du venter så vil du bli guidet tilbake til ro og harmoni, og du lettere ta en beslutning. Ofte kan du ha alt klart på kvelden, men så våkner du på morgenen, og begynner å tvile uten at det har kommet inn noen nye momenter. Stol da på den beslutningen du tok når du hadde klarhet. Ikke begynn å tenk så mye for da kan du få et problem du ikke har
6. Hva trenger jeg egentlig å vite for at jeg endelig kan foreta valget?
Vi sier ofte at vi skal tenke på det, vente litt uten at en vet helt hva en venter på. Hva trenger du å egentlig vite for å foreta valget? Hvis du fikk det nå? Hvis du ikke vet hva dette er så vit at du kan ventende i all evighet.
7. Stol på magefølelsen din.
Gjør gjerne det, vår intuisjon er det beste vi har, men den har du tilgang på kun når du er i en god sinnstilstand, da har du ro og klarhet. Men, ikke benytt "magefølelse" argumentet når det egentlig handler om en frykt og redsel.
8. Vær forsiktig med alle råd fra andre.
Lytt gjerne til 'erfarne fjellfolk', men vit hva som egentlig ligger bak velmendende råd.
9. Jeg 'MÅ' ta tøffe valg, komme meg ut av komfortsonen min.
Utsagnet virker logisk, de aller fleste er enige og egenerfaring tilsier at det er sant. Det er bare en, rettere sagt flere haker ved utsagnet. For det første finnes det ingen komfortsone der ute, den sitter ene og alene i hodet ditt, og den har du funnet på, og den varierer fra dag til dag.
10. Hvis jeg bare hadde hatt mer selvtillit eller bedre selvfølelse så skulle jeg turt å ta et valg.
Det er dessverre en rekke myter om både selvtillit og selvfølelse, samt en rekke eksperter som skal fortelle oss hvordan vi kan trene oss opp til bedre selvtillit og selvfølelse.
Roger Kvaløy